DonanımTasarım

3D Yazıcı Filament (Hammadde Çeşitleri Nelerdir?

3D yazıcı filament yazıcılarda kullanılan malzeme türüdür. Yazıcı dediğimiz zaman önceleri çoğu kişinin aklına basit hobi amaçlı yapılan ürünler gelmekteydi. Fakat günümüzde bu durum değişmekte ve günlük hayatımıza dahil olan tüm ürünlerin birçoğunda belli kısımlarda kullanılmaktadır. Özellikle kullanım alanları genişlediği için artık kendisi de devasa bir sektör olmuş durumdadır. Bununla beraber hammadde ihtiyacı yani filament tercihinde bir soru işareti yığını da oluştu. 3D yazıcı filament çeşitleri hakkında birçok bilgi dolaşıma girdi. Bu bilgilerden hangileri ne derece doğru herkes için merak konusu haline geldi. Biz de konu hakkında bir yazı yazmak istedik.

3D Yazıcı Filament Çeşitleri Nelerdir?

3D yazıcılarda hammadde olarak birden çok filament türü kullanılmaktadır. Filamentler özünde termoplastik bir yapıya sahip ve belirli sıcaklıklar üzerinde eriyebilen maddelerdir. Tabi kullanılacak sektöre ve içeriğine göre de erime sıcaklıklarından tutup, diğer birçok özelliğine kadar değişkenlik göstermektedir.

En Çok Kullanılan Filament Tipleri

  1. PLA (Poli Laktik Asit) Filamentler
  2. ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene) Filamentler
  3. PETG (Polietilen Tereftalat Glikol) Filamentler
  4. Esnek Filamentler
  5. TPU (Termo Plastik Poliüretan) Filamentler
  6. Özel Filamentler: (Wood, HIPS, PVA, PET, PLA Metal, PLA Carbon Fiber, Lignin (bioFila), Polycarbonate, ConductiveWax, PETT, ASA, PP, POM, PMMA, Sandstone, Glow In The Dark, Cleaning, PC-ABS, Magnetic, Color Changing, nGen, TPC, PORO-LAY, FPE, PEI)

Bu filament türleri başlıca kullanılan filament çeşitleridir. İlk 5 filament özellikle ev tipi 3D yazıcılarda uygun kullanılabilen türdedirler. Özel filamentler ise doğrudan sektörel bazlı ürünler üretmeye yarayan ve o malzemeye uygun malzeme içeren filament türlerindendir.

PLA, ABS, TPU Nedir?

3D yazıcı teknolojisi, son yıllarda hızla gelişmiş ve birçok alanda kullanılmaya başlanmıştır. Bu teknolojiyle, dijital tasarımların fiziksel nesnelere dönüştürülmesi mümkün hale gelmiştir. 3D yazıcılar, katman katman malzeme birleştirme yöntemiyle üretim yaparlar ve bu malzeme genellikle filament olarak adlandırılan özel plastik tellerden oluşur. Filamentler, farklı özelliklere sahip çeşitli malzemelerden yapılmış olabilir. Bunlardan bazıları PLA, ABS ve TPU’dur.

PLA (Poli Laktik Asit) Filament

Organik yapısı sayesinde çevreci bir filament türüdür. Özünde mısır ve şeker pancarı gibi %100 yenilebilir ve doğal kaynaklar bulunur ve sağlığa herhangi bir zararı bulunmayan bir filament türüdür. Yapısı itibarıyla sert bir maddedir ve baskı sıcaklığı 190° ile 220° aralarında olup, yatak sıcaklığı ise 50° ile 70° arasındadır.

3D Yazıcı Hammadde (Filament) Çeşitleri

ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene) Filamentler

Dayanıklı bir madde olduğu için genelde ev eşyaları gibi sık kullanılan ve sağlam olması gereken ürünlerde tercih edilmektedir. Dayanıklı olmasının yanı sıra dezavantaj olarak, petrol bazlı olduğundan ev ortamında üretim yapmaya uygun değildir. Basım sıcaklığı olarak 230° ile 260° arasında seyretmekte ve yatak sıcaklığı ise 80° ile 120° olmaktadır.

PETG (Polietilen Tereftalat Glikol) Filamentler

Esnek bir yapıya sahip olduğu için günlük yaşamda kullanılan basit pet şişeler, basit mutfak aletleri gibi ürünlerde kullanılmaktadır. Geri dönüşüme müsait bir madde yapısı olması sebebiyle tercih edilebilmektedir. Basım sıcaklığı ABS’ye benzer oranla 220° ile 250° civarında olup, yatak sıcaklığı ise 60° ile 70° arasındadır.

Esnek ve TPU (Termo Plastik Poliüretan) Filament

Esnek yapıya sahip bir filament türü olmakla beraber otomotiv, tıbbi gereceler, ev aletleri, giyilebilir çeşitli ürünler, oyuncak ve telefon aksesuarları gibi ürünlerin üretimindeki elastik ürünlerde sıklıkla kullanılmaktadır. TPU filamentler geri dönüşüme elverişli olduklarından kullanıcılar tarafından oldukça fazla tercih edilmektedirler. Basım sıcaklığı 210° ile 235° ve yatak sıcaklığı ise 60° ile 70° civarındadır.

Esnek ve TPU (Termo Plastik Poliüretan) Filament

Özel Filamentler

Bazı sektörler normalin dışında özel filament türleri ile üretim yapmak zorundadır. Örneğin ev aksesuarı gibi ürünlerde ahşap ve kompozit filamentler tercih edilirken, havacılık sektöründeki parçalar gibi dayanıklı olması gereken parçalara sahip ürünlerde kullanılan karbon fiber filamentler kullanılmaktadır. Günümüzde birçok filament türü geliştirilerek ve 3D baskı teknolojisi ile birlikte kullanılarak 3D sektöründe altın çağını yaşamaktadır.

Bu yazımızda 3D Yazıcı Hammadde (Filament) Çeşitlerinden bahsettik. Yazı hakkındaki yorumlarınızı eklemeyi unutmayın… 🙂

İlginizi Çekebilecek Diğer İçeriklerimiz;

Drone Nedir?

İlgili Makaleler

5 Yorum

  1. 3D printer kullanımında çok yararlı olacak bilgileri edindim. Çok teşekkür ederim.

  2. Geri bildirim: Drone Nedir? - MetoTechs

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Mesaj Gönder...
1
Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Scan the code
MetoTechs'e Hoş Geldiniz. Size nasıl yardımcı olabiliriz? :)