DonanımTasarım

3D Baskı Teknolojisi Çeşitleri Nelerdir?

3D baskı teknolojisi çeşitleri, farklı yöntemler ve işlemlerle 3D nesnelerin üretimini sağlar. 3D yazıcılar ile üretilen ürünlerin günlük hayatımızda yeri oldukça artmaktadır. Kullandığımız en basit aparatlar ile başlayan bu üretim yöntemi, zamanla tıbbi ve medikal ürünlerde, inşaat teknolojisindeki yeniliklerde ve daha nice sektörde kullanımı hızla büyümektedir. Tabii ki eski usül üretimlerde olduğu gibi 3D baskı teknolojileri de metodoloji olarak farklılık göstermektedir. Bu farklılıklar zaman zaman sektörel üretimlere veya üretilecek malzemenin yapısı gibi çeşitli faktörlere göre değişim göstermektedir. 3D baskı teknolojisi çeşitlerinin neler olduğu hakkında biraz konuşalım.

3D Baskı Teknolojisi Çeşitleri Nelerdir?

3D yazıcılar ile imalat aşaması günümüzde ciddi gelişme göstermektedir. Özellikle üretim yöntemleri açısından alternatif çokluğu sebebiyle üretim ağı da geniş tutulmaktadır.

FDM, SLA, SLS Nedir?

FDM (Fused Deposition Modelling) 3D Baskı Teknolojisi:

3D baskı alanında en çok kullanılan ve tercih edilen tiplerden birisidir. Kullanılan ana madde olan filamenti eriterek üretimi sağlanacak olan ürünü katmanlar şeklinde 3D şekilde ortaya çıkaran bir 3D baskı teknolojisidir.

SLA (Stereolitografi )3D Baskı Teknolojisi:

Ana malzemesi reçine olan bir baskı teknolojisidir. Yüksek çözünürlüklü bir ekran üzerindeki hazne içine konulan reçine UV ışınına maruz bırakılarak belli bi çizgide dondurulur. Üretim bu mantıkla katmanlar halinde devam eder.

SLS (Selective Laser Sintering) 3D Baskı Teknolojisi:

İçeriği bakımından poliamit tozlarının yüksek lazer ışınına maruz bırakılarak katı bir hale getirerek yazıcı tablasına aktarılması sonucu ürünü ortaya çıkarmaktadır.

DLP (Digital Light Processing) 3D Baskı Teknolojisi:

SLA teknolojisinde uygulanan üretim metodolojisine benzer yapımdır. SLA çalışma esnasında UV ışını kullandığı gibi DLP ise dijital projektör kaynak olarak kullanılmaktadır. Yapım esnasında her katman bu ışığa maruz bırakılarak üretim yapılmaktadır.

DMLS (Direct Metal Laser Sintering) 3D Baskı Teknolojisi:

Diğer popüler 3D yazıcı baskı sistemine oranla materyali gelişmiş bir baskı teknolojisidir. Kullanılan ana madde metal tozudur ve bu tozlar katmanlar halinde ışın ve sıcaklığa maruz bırakılarak üretim yapılabilmektedir.

SLM (Selective Laser Melting) 3D Baskı Teknolojisi:

Baskı aşamasında ana madde olarak metal tozu kullanılmaktadır. Bu tozlar ise yüksek ışına maruz bırakılıp, eritilerek 3D baskı işlemi yapılmaktadır. Metal üzerine üretimden kaynaklı endüstriyel ve tıbbi malzemelerin üretim sağlanmaktadır.

EBM (Electron Beam Melting) 3D Baskı Teknolojisi:

Üretim aşamasında enerji kaynağı olarak diğerleri gibi UV veya projektör gibi eklentiler ile değil, doğrudan elektronlar kullanılmaktadır. En yüksek derecede hızlarda toz materyal ile çarptırılarak ortaya çıkan enerji ile metal tozun ergiyik hale gelmesi sağlanır ve ardından baskı işlemi başlar.

MJF (Multi Jet Fusion) 3D Baskı Teknolojisi:

Kullanım alanları genel olarak endüstriyel kalıp üretim, havacılık, otomotiv sektörleri ve genellikle savunma sanayi üzerinedir. Çalışma prensibi olarak 3D yazıcı tablasında bulunan ana madde olan toz eritme ve detaylandırma olarak adlandırılan fusing agent ile detailing agent aşamalarından geçerek katmanlar halinde hammadde sertleşerek ortaya üretilen malzeme çıkmaktadır.

3D baskı teknolojilerine ait gelişme sektörel şekilde devam etmektedir. Yoğunluk olarak tüm piyasalarda kullanımı bu yönde olup, üretim çeşitliliği oldukça fazladır.

Sizler de size özel 3D ürünler üretilmesini istiyorsanız eğer, bizimle iletişime geçmeyi unutmayın! 🙂

İlginizi Çekebilecek Diğer İçeriklerimiz;

Drone Nedir?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Mesaj Gönder...
1
Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Scan the code
MetoTechs'e Hoş Geldiniz. Size nasıl yardımcı olabiliriz? :)