DonanımTasarım

3D Yazıcı Nedir?

3D yazıcı nedir? 3D yazıcı dijital olarak tasarlanan 3 boyutlu nesnelerin fiziksel olarak oluşturulmasını sağlayan bir cihazdır. Teknolojinin yüksek hızda gelişmesinin yanı sıra tasarım mekanizmaları da oldukça evrim geçirdi. Bununla beraber üretim sektörü de ciddi yapılanmaya ve pratikleşmeye başladı. Üretim dünyasının en güzel devrimi ise 3D yazıcılardır. Bunu derken tabii ki bu pratik dünyanın sadece makinelere değil profesyonel ellere de ihtiyacı bulunmaktadır. 3D yazıcılar ile tasarlanabilen her ürünü, istenilen şekilde anında üretebilmek mümkün!

3D Yazıcı Nedir?

3D yazıcılar; Genel yapısı itibarıyla üç boyutlu tasarımları doğrudan somut bir şekilde fiziksel doğrultuda meydana getirerek, ürünü ortaya çıkartmaya yarayan gelişmiş makinelerdir. Bu ihtiyacın doğuşunun odak noktası ise diğer yöntemlerle prototiplemelerde ve üretilen ürünlerdeki maliyet ciddi seviyelerde fazla olmasıdır. Buna istinaden ofislerde hatta evlerde kullanılan 3D yazıcılar ile istenilen şekillerde, desenlerde kısacası tasarlanabilen her komplike yapıda istenilen tüm içerikleri üretmenize imkan sağlamaktadır.

3D Yazıcı Nasıl Çalışır?
3D Yazıcı Nasıl Çalışır?

3D Yazıcı Nasıl Çalışır?

3D yazıcıların çalışma mantığı oldukça komplike bir yapıya sahiptir. Çeşitli bilgisayar destekli tasarım (CAD) yazılımları sayesinde ortaya çıkardığınız tasarımları bir dilimleme yani tasarımınızı baskıya hazırlama işleminden sonra çıktı almak için makineye gönderebilirsiniz. Katmanlı üretim sistemlerinde en yaygın kullanım alanına sahip FDM tip 3D yazıcılar, ürünü katmanlar vasıtasıyla asıl ana maddesi olan filamenti eriterek Z ekseninde yukarı doğru çıkarak tasarımınızı üretir. Bu aşamaları maddeler olarak sunmak istersek karşımıza 3 ana başlık çıkacaktır, işte o başlıklar:

3D Modelleme ve Dilimleme Aşaması: Bilgisayar destekli tasarım (CAD) programları vasıtasyıla hayalinizdeki ürünü tasarlayıp, STL formatında kayıt edersiniz. Ardından 3D yazıcınızın üreteceğiniz baskıyı anlayabilmesi için “Slicer” adı verilen dilimleme programlarında baskınızın iç doluluğu, iç dolgu şekli gibi önemli ayarlamaları yaparak “gCode” adı verilen dosya uzantısı ile dosyamızı kayıt ederiz.

Üretim Aşaması: 3D yazıcımızın kalibrasyon ve çalışma öncesi diğer işlemlerini tamamladıktan sonra hazırladığımız “gCode“u makine içerisine bir depolama cihazı (SD Kart, USB…) veya makinemizin kablosuz bağlantı özelliği varsa bu özelliği kullanarak makineye atar ve baskıyı başlatırız.

Çıkan Üründe Rötuş: Son aşama olarak bu aşamanın amacı ise ortaya çıkan üründe bulunan fazlalık plastikleri, baskı sonrası kusurları temizleme yapmaktır. Ve baskımızı ihtiyaca göre estetik görünüme kavuşturmaktır.

3D Yazıcı Ne İşe Yarar?
3D Yazıcı Ne İşe Yarar?

3D Yazıcı Ne İşe Yarar?

Her sektör bir süre sonra maliyet bakımından da uygulanabilirlik açısından da farklı üretim yöntemleri tercihlerinde bulunabilmektedir. 3D yazıcılarla üretilen ürünler, kullanılabilirliği sayesinde birçok sektörde hakimiyetini sürdürmektedir. Bu da 3D yazıcıların kullanım alanlarını oldukça artırmaktadır. 3D yazıcıların kullanıldığı sektörler hakkında detaylıca hazırladığımız blog yazımızı okumak için buraya tıklayabilirsiniz. 3D yazıcılar nerelerde kullanılırlar sorusunun cevabında karşımıza aşağıdaki maddeler çıkmaktadır.

  • Prototipleme, Maker projeleri
  • Protez, vücut parçası, kemik parçası vb. tıbbi ve medikal ürünler
  • Diş hekimliği alanındaki ürünler
  • Mobilya ürünleri veya küçük ev eşyaları üretimi
  • Havacılık sektöründe malzeme ve parça temini
  • Otomobil parçaları üretimi
  • Aksesuar, giysi ve portatik ürünler
  • Hatta daha büyük boyutlarda 3D yazıcılar ile inşaat sektöründeki malzeme üretimiyle ve tasarımsal canlılıkla birlikte artık evler gibi büyük yapılar inşaa etmek bile mümkün hale geldi.
  • Ve daha fazlası…
Sağlık Sektöründe 3D Baskı Teknolojisi
Eğitim Sektöründe 3D Baskı Teknolojisi
Otomotiv Sektöründe 3D Baskı Teknolojisi

Bir yazının daha sonuna geldik. Yazı hakkındaki yorumlarınızı paylaşmayı unutmayın… 🙂

Bu içeriklerimiz de ilginizi çekebilir;

Robotik Kodlama Nedir?

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Mesaj Gönder...
1
Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Scan the code
MetoTechs'e Hoş Geldiniz. Size nasıl yardımcı olabiliriz? :)